HTML

Verbális Verőlegény

Friss topikok

Linkblog

Fütty-gate Jobbik-módra

nemfogfajni 2010.09.24. 00:12

Először is szögezzük le: Az MTV és a Magyar Rádió már megint hatalmas sikert ért el a fasiszták elleni harcban! Gratuláljunk együtt az érintett médiumok (nota bene: azóta már az Inforádió is!) felelős szerkesztőinek, akik épp óriási ingyenreklámot csinálnak a széljobbnak.

Ha ugyanis azt hiszik, hogy Vona Gábor a média dorgálását követően majd remegő térddel, meghunyászkodva fogja kiásni azt a lyukat, ahova elsüllyedhet szégyenében az újabb rasszista akciója miatt, hát tévednek.

Hahó emberek! Ébresztő! A Jobbik épp erre játszott!

Mintha nem is évtizedek óta dolgoznátok a rádióban/televízióban! Egyesek közületek még Aczél Endre idejében vették fel a harcot "Horthy és bandája" ellen! Nem tanultatok semmit a pártiskolán? 

Ennek az egész cenzúrás hisztinek teljesen más következménye lesz, mint amit a két médium a bojkottal elérni szándékozott. Most már az is meg fogja nézni (hallgatni) kíváncsiságból a cigánybűnözős-multibűnözős-bankbűnözős szpotot, akit eddig nem is érdekelt volna az egész.

Miért? Mert cenzúráztátok, azért!

... valamint azért is, mert egyeseknek a tiltott gyümölcs finomabb, mások pedig természetükből / családi indíttatásukból / a moziban látottakból adódóan potenciális ellenállónak születtek erre a világra. A sok kicsi, köztünk rohangáló kortárs Petőfi fotelforradalmár pedig máris vígan terjeszti a videót (főleg a kisípolt remixét) a létező összes videómegosztón, facebookon, kör e-mailen, úgy, ahogy a csövön kifér.

Ha már a kisípolt változatnál tartunk: Az, lássuk be, külön zseniális húzás volt a párt részéről, ahogy a két adó döntésére válaszul "öncenzúrázta" a saját reklámfilmjét, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a polkorrekt elektronikus média elleni lázadás szimbólumává emelje ezt a kis 30 másodperces szösszenetet. Ráadásul épp az önkormányzati kampány finisében.

Szándékosan időzített így a Jobbik? Valószínű. Provokáltak ezzel a szpottal? Természetesen, hiszen épp a provokáció lételemük...Ki más akarná betiltani a ci (fütty)bűnözés tagadását? Miközben az internet alternatív nyilvánosságát kihasználva máris óránként többezres nagyságrenddel nő a reklám letöltéseinek száma, a radikális párt megint sikerrel hozza az igazság kimondása miatt mindenki által jogtalanul támadott áldozat szerepét. 

Ennek a pártnak ez jutalomjáték.

A Jobbikkal szemben eddig egyedül a "tudomásulnemvétel" eszköze működött többé-kevésbé hatékonyan, valamint az egyes jobbikos politikusokat célzottan támadó lejáratókampány. Az elmúlt hónapok politikája, egy két megmozdulástól eltekintve (Pl. Biszku-ügy) az elhallgatás és a pártot övező érdektelenség miatt nem a Jobbikról szólt. A szimpatizánsok lázadoztak a Jobbik látszólagos parlamenti tutyi-mutyisága miatt, közben a vidéki pártszervezeteknél is egyre-másra derültek ki botrányos ügyek. 

Most viszont megint úgy tűnik, hogy a történelemből senki - a potenciális győztes Fidesz - sem tanult (sem jót, sem rosszat). A Jobbikon kívüli politikai elit (és médiája) visszatérni látszik az SZDSZ által a 2009-es EU-kampányban kikövezett útra: tehetetlenül vergődik, megpróbálja (nem alaptalanul) ráhúzni a radikálisokra a "fasiszta vizes lepedőt", de közben teljes tévedésben van a magyar társadalmat foglalkoztató problémákat, a közvélemény - Jobbikos provokációkra adott - várható reakcióit illetően.

Visszatérve az alapproblémára: az MTV és az MR a jogi szakértőik véleménye alapján  vagy épp a vezetők kiadták a jogi szakértőknek, hogy mit kéne megindokolni  "nem tehetett mást", mint nem jelentette meg (ismét) a Jobbik reklámfilmjét. A két elektronikus közszolgálati médium azonban mai húzásával (ismét) nem a párt elszigetelődéséhez, hanem épp a további erősödéséhez járult hozzá.

Pedig ismerjük el: Ez a szpot nem sikerült eredetileg valami jól. A Vona Gábor megjelenését megelőző szereplők sablonosok, a mondandójuk erőtlen, egyáltalán nem hajaz a reklám egy radikális párt kemény kiállást követelő retorikájára. Szinte biztos, hogy ez a reklámfilm sokkal kisebb hullámokat kavart volna, ha adásba kerülhet az egyes pártok, médiumok hisztireakciói nélkül.

Ezt a szpotot a cenzúra tette naggyá. Zseniálissá pedig a Magyar Televízió és a Magyar Rádió "következtes kiállására" és az azt követő médiahisztire adott jobbikos válaszfütty.

Ehhez persze hozzájárult, hogy a Magyar Rádió - televíziós nagytestvérére rálicitálva -  a radikálisok "magyar áruk"-kal kapcsolatos vélekedését sem engedte adásba, újabb terepet biztosítva ezzel a Jobbik szerinti "elmebeteg cenzúra" kifigurázására. Amellett, hogy ezen utóbbi témával kapcsolatos, kissé erőltetett médiabojkott már eléggé megkérdőjelezhető, várható volt a Jobbik reakciója is: a nemlétező ci (síp) bűnözés mellett kisípoltatta a ma (síp) ar árukról szóló részt is, ezzel az egész, felturbózott - egyébként már-már kádári korszakra emlékeztető - üggyel pedig korántsem nosztalgikus, kényszeredett röhögésbe fullasztva az ország - szocialista nyilvánosságon és a sorok közötti olvasás művészetén nevelkedett - médiaérzékeny részét.

Summa summarum, a két közszolgálatinak szánt médium ma újabb szöget vert a szélsőjobb koporsójába. A cirkusz viszont - úgy hírlik - az OVB előtt folytatódik. Őket pedig szintén ismerjük. 

A végére íme az inkriminált videó, a fentebb emlegetett "Dirty Whistle Remix"™(R)-ben:

https://www.youtube.com/watch?v=LcWsq9CkIwc

A képek természetesen illusztrációk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://verbalisverolegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr972319286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása